Swan Apa-Canal

Scop:

- gestionarea serviciilor de apa canal.
- contabilitate integrata


Abonatii se incadreaza in grupe de clienti ; aplicatia genereaza automat un cod abonat (folio) astfel incat codul abonatului sa fie unic; cautarea unui abonat in baza de date se poate face dupa nume, folio, adresa, si in fereastra de date generale, dupa CUI/CNP.

Grupe clienti pot fi oricate, de ex. CASE, Firme1 (societati care se factureaza pe 1 ale lunii), Firme30 (societati care se factureaza la sfarsitul lunii), Bugetari, etc. Utilizatorul are posibilitatea sa modifice si sa adauge grupe de clienti, de cate ori situatia reala o impune.

Fiecare abonat are unul sau mai multe puncte de lucru.
Fiecarui punct de lucru i se asociaza un responsabil; in functie de modul de lucru al societatii, acesta poate fi un casier sau un maistru .

Se pot defini oricate servicii – sunt coduri de produse si servicii – cu preturi definite in cataloage de preturi.
In contractul ce se face cu fiecare client se introduc aceste servicii.

Serviciile se definesc de catre fiecare utilizator al aplicatiei in functie de serviciile prestate: apa, canal, pluvial, taxa citire, etc . In contractul ce se face cu fiecare client se introduc aceste servicii.

Preturile serviciilor se definesc in cataloage de preturi; fiecare grupa de client are asociat un catalog de preturi; cand este nevoie utilizatorul modifica preturile serviciilor respective.

Pretul serviciilor in contract poate fi definit in lei sau in Euro.
Pentru contractele in euro pretul serviciilor este calculat de aplicatie la cursul zilei de facturare.

Modulul contracte clienti

Se definesc serviciile cuprinse in contract, locul efectuarii prestatiei, zilele din spatamana cand se efectueaza si tura;
Serviciile unui contract se pot factura la puncte de lucru diferite ale acelui client.
Se poate seta de la inceput data expirarii contractului, dupa care aplicatia nu va mai genera facturi ptr acel contract.

Modul Apometre

In acest modul se adauga seria fiecarui apometru si clientul care il detine. Cand este cazul se poate modifica seria apometrului; un client poate avea mai multe apometre, la unul sau mai multe puncte de lucru (adrese).

Modul citire apometre

Permite incarcarea clientilor care au apometre pe strazi, seriile apometrelor de pe fiecare strada strada si indexul editat anterior (ultimul index editat chiar daca nu este facturat); utilizatorul editeaza index nou.

Facturarea contractelor

Se filtreaza contractele, de exemplu o grupa de clienti, strada, casier si se apasa generare facturi.

Valorile serviciilor facturate se preiau din contracte in functie de tipul contractului: cu cantitati fixe (pausal) sau din citiri.

Pot exista mai multe citiri pe un apometru fara a fi facturate; la facturare aplicatia cumuleaza cantitatile tuturor citirilor.

La generare se selecteaza intervalul de timp pentru care se factureaza serviciile; de exemplu, daca se face o facura pe august pentru lunile august, septembrie si octombrie, aplicatia nu va mai genera facturi pe lunile septembrie si octombrie pentru acel client.

Facturile se pot tipari individual sau in loturi; se pot seta diverse criterii de filtrare la tiparire, de ex grupa client, strada, interval de timp pentru data facturilor sau plaja pentru numere facturi.

Modul penalitati

Modulul calculeaza penalitatile pe grupa de clienti sau sectorul selectat; modulul este flexibil si da acces administratorului aplicatiei sa seteze procent penalitati si data inceput calcul, respectand legislatia in vigoare.

Penalitatea calculata anterior se preia pe factura clientului cand se face generare facturi de prestatii.

Exista posibilitatea de a seta ca unei facturi sa nu i se calculeze penalitati; se poate reveni oricand la aceasta setare.

Se genereaza toate rapoartele specifice activitatii de gestionare servicii salubrizare: facturi emise si incasari pe tipuri abonati, strazi, casieri, situati contracte la o anumita data, acte aditionale la o anumita data, balante clienti pe tipuri, fisa calcul penalitati, etc.; se pot lista contracte clienti, somatii, notificari.

Modul Incasari

Incasarea se poate face prin modul Casa/Banca fie prin modulul Casierie.

Modulul Casierie permite un mod rapid de incasare a facturilor; se afiseaza lista de abonati si soldul; cautarea se face simplu dupa nume, folio sau adresa. Daca un abonat are mai multe facturi, achitarea acestora se poate face in doua moduri:

- suma este distribuita automat in ordinea vechimii facturilor

- utilizatorul este acela care alege facturile pe care le incaseaza in ordinea dorita

Se listeaza chitanta sau se trimite la casa marcat.Pe fiecare chitanta apare si numele casierului.